poniedziałek, 15 lutego 2016

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy-przepis
Sernik krówkowy

Sernik krówkowy to moja kolejna propozycja sernikowa. Zarzucam Was ostatnio sernikami, ponieważ testuję co raz to nowsze smaki i mam w tym pewien ukryty cel, ale nie o tym teraz :-) Sernik krówkowy to bardzo prosty wypiek. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu masa serowa jest bardzo kremowa, delikatna i z pewnością jeśli poczęstujecie swoich gości takim sernikiem będą Wam zadawać pytania, jak został upieczony. Warto piec tym sposobem, co udowodniłam Wam już nie jednym przepisem. Polecam serdecznie ten sernik oraz kilka innych  z mojego bloga. A już wkrótce pojawi się tutaj sernik z mango.
Sernik z masą krówkową

Przepis na sernik z masą kajmakową

Przepis autorski

SKŁADNIKI:
150g biszkoptów savoiardi
50g rozpuszczonego masła

Tortownica 23-24cm (mierzona od spodu), spód wyłożony papierem. Jajka i ser muszą być w temp.pokojowej

Biszkopty rozdrabniamy w malakserze na proszek i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy spód foremki, ugniatamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

MASA SEROWA:
800g sera twarogowego (zmielonego trzykrotnie, używam sera z wiaderka z lokalnej spółdzielni)
200g śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy (rodzinny na 3/4l mleka)
390g masy krówkowej (jeśli opakowanie ma 390g jak moje odkładamy z całej puli 4 łyżki do polewy)*

*użyłam kremu krówkowego Bonne Maman

Kremówkę lekko spulchniamy mikserem przez kilka sekund, ale nie może być sztywna. Odstawiamy. Ser umieszczamy w dużym naczyniu lub w misie miksera i miksujemy krótko lub mieszamy łyżką, dodajemy cukier, po jednym jajku i po każdym krótko miksujemy. Wlewamy śmietanę, masę krówkową, wsypujemy budyń miksujemy tylko do połączenia składników, by nie spulchnić za bardzo masy serowej (bo opadnie).
Wykładamy na  spód z biszkoptów, wygładzamy.

SPOSÓB PIECZENIA:
Na ostatnią półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą (w tym przypadku niecałe 2 szklanki*). Wkładamy tortownicę do piekarnika na półce ruszt. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez około 60 minut lub dłużej do idealnego wypieczenia, pamiętając by go nie przesuszyć.
Po upieczeniu studzimy sernik na raty. Piekarnik uchylamy stopniowo po 10 minutach od upieczenia i studzimy minimum 30 minut, potem wyjmujemy na blat lub deskę do całkowitego ostudzenia, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Moja sugestia: By sernik lepiej się kroił, należy zanurzać szeroki i płaski nóż we wrzątku i wycierać papierowym ręcznikiem po ukrojeniu każdej porcji.

*moje poprzednie serniki piekłam całkowicie w kąpieli wodnej (litr wrzątku, forma owinięta folią aluminiową i ułożona w naczyniu żaroodpornym), co zapewniało zupełnie inną konsystencję. Tym razem piekłam w pół kąpieli. Woda odparowała szybciej, ale para zapewniła inną strukturę sernika.

POLEWA:
50g śmietany kremówki 30%
4 łyżki masy krówkowej
płatki migdałów do ozdoby

W rondelku podgrzewamy śmietanę z masę krówkową. Gotujemy do pożądanej konsystencji. Im dłużej gotujemy, tym masa bardziej gęstnieje. Polewamy lub rozprowadzamy na serniku. Ozdabiamy płatkami migdałowymi.

Bon Appétit!

Sernik kajmakowy

sernik w kąpieli wodnej

sernik na spodzie z biszkoptów

24 komentarze:

  1. Uwielbiam:) Bardzo często piekę podobny

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dobrze znam kajmakowy sernik! Boski jest :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik to mój zdecydowany faworyt! Przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Błagam, tylko nie to. Kolejne przepyszne przepisy, mi już braknie kartek w notatniku, nie mówiąc już o diecie! BOSKI

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takiego genialne sernika jest potrzebny tylko dobry ekspres do kawy i świetny przepis na kawę, wtedy wszystko smakuje idealnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezła sprawa z tym portalem, jeśli chcielibyście bardziej informatycznych rzeczy zapraszamy do siebie !

    OdpowiedzUsuń

  7. mas krówkowa oraz śmietana kremówka w jednym - nie może nie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, już od samego patrzenia czuję, że tyję! :p
    ale smak na pewno wspaniały, więc warto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile dać budyniu tego na 1kg mleka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie pisze, że budyń na 3/4 litra mleka (rodzinny z Gellwe będzie najlepszy). Ewentualnie 2 małe budynie.

      Usuń
    2. Budynie gelwe rzeczywiście najlepsze.

      Usuń
  17. Moje dzieciaki uwielbiają wszystko co czekoladowe, wiec postanowiłam zmodyfikować nieco ten przepis i dodac budyń o smaku czeko ;) (też Gellwe) wyszło pysznie! No i dzieciaki zadowolone.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo bardzo słodko! Więc tym bardziej przygotuję. :>

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za sernikami ale ten wygląda nieźle:)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com