wtorek, 22 grudnia 2015

Piernik na piwie

przepis na piernik na piwie
Piernik na piwie

Piernik na piwie! Robiliście?Jeśli nie to zachęcam do upieczenia last minute. Z użyciem ciemnego piwa i przyprawą piernikową.
Takiego wypieku nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prosta receptura, więc nie może się nie udać. Pięknie wyrasta i nie opada. Długo trzyma wilgotność. Wystarczy zawinąć go w ściereczkę. Serdecznie polecam, bo wiem że przypadnie Wam do gustu.
Moi Drodzy!
To już ostatni wpis w tym roku. Życzę Wam zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech te dni obfitują w miłe rodzinne spotkania, fantastyczną atmosferę, a Nowy 2016 Rok przyniesie same dobre rzeczy!Do kolejnego razu,
Agata
piernik na piwie-przepis

piernik na piwo na święta

Przepis od znajomej

SKŁADNIKI:
100g masła
1 niepełna szklanka cukru
2 jajka
4 łyżki miodu
3 czubate łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
1 szklanka ciemnego piwa (u mnie Krombacher)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody (lub pół na pół z proszkiem)

KEKSÓWKA 30x11cm wyłożona papierem do pieczenia

W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier zacznie się roztapiać. Odstawiamy z ognia i dodajemy miód oraz kakao z przyprawą piernikową. Mieszamy trzepaczką, wlewamy rozkłócone jajka oraz piwo. Wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy.
Przekładamy do formy i pieczemy 55-60 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy. Najlepiej przez całą noc, a następnego dnia polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Piernik można również przełożyć marmoladą.

Bon Appétit!

szybki piernik

piernik z piwem


piernik na święta

Dobrze wypieczone święta

5 komentarzy:

  1. A ile jajek bo w opisie są a nie ma podanych w składnikach. ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny ,wypasny piernik!!! Wesolych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że święta były całkiem dawno, znowu mam ochotę na piernik

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com