poniedziałek, 23 listopada 2015

Sernikomakowiec

ciasto seromakowiec
Sernikomakowiec

Sernikomakowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt. Niesamowicie proste i w miarę szybkie do wykonania, w zależności od tego czy wykorzystujecie masę z puszki czy tą przygotowaną przez Was (PRZEPIS). Przyznam, że nie kupuję masy makowej, a jeśli mi się zdarzy jak w tym przypadku to dopieszczam ją jeszcze po swojemu. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, rum oraz ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy. Dzięki temu mam poczucie, że choć w jakimś stopniu zbliżam się do smaku tej domowej masy makowej, którą jak nakazuje tradycja przygotowuję dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Sernikomakowiec-przepis

seromakowiec

Przepis mamy z moimi niewielkimi modyfikacjami

SKŁADNIKI NA SPÓD:
150g mąki
80g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
55g cukru
1 łyżka śmietany
1 jajko

oraz:
2 łyżki kaszy manny

TORTOWNICA 24 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia

Przesiewamy mąkę z proszkiem. Wsypujemy cukier. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy jak kruszonkę. Po chwili wbijamy jajko oraz wlewamy śmietanę. Zagniatamy sprawnie jednolite ciasto, które formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy lub wylepiamy spód foremki. Wysypujemy kaszę mannę. Wykładamy masę makową. Wygładzamy i wykładamy masę serową.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut do idealnego wypieczenia lub dłużej, jeśli wymaga tego Wasz piekarnik.

MASA MAKOWA:
możecie skorzystać z przepisu na masę makową (KLIK!) lub użyć kupnej. Jeśli macie masę kupną skorzystajcie poniżej z przepisu na przygotowanie jej do ciasta
900g masy makowej w puszce np. Helio
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
2 łyżki ekstraktu z pomarańczy

Masę wykładamy z puszki. Dodajemy jajko, rodzynki, skórkę oraz rum i ekstrakt. Dokładnie mieszamy łyżką.


WARSTWA SEROWA:
800g sera twarogowego (użyłam z lokalnej spółdzielni w wiaderku)
3 jajka
1 duży budyń śmietankowy na 3/4l mleka
85g cukru
2 łyżki ekstraktu z pomarańczy
skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny

Do miski przekładamy ser. Wlewamy rozkłócone jajka, ekstrakt, wsypujemy cukier. Krótko miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy budyń oraz ścieramy skórkę z cytryny. Miksujemy dosłownie sekundę do połączenia.

POLEWA CZEKOLADOWA:
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
3 plastry pomarańczy
łyżeczka cukru miętowego

Czekoladę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Plastry pomarańczy zatapiamy do połowy w czekoladzie i odkładamy na kratkę. Pozostałą czekoladą dekorujemy ciasto. Na wierzchu układamy plastry pomarańczy.
Do dekoracji użyłam również domowy cukier miętowy.

Bon Appétit!

seromak ciasto

sernikomakowiec z gotowej masy makowej

4 komentarze:

  1. Cudne, świąteczne ciasto. Uwielbiam takie połączenie :) Od razu atmosfera świąteczna.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto zawsze kojarzy mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne:-) choć wolę mniej słodkie więc rzadko robię z krówką

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com