poniedziałek, 14 września 2015

Sałatka z figami

figi, kozi ser, sałata
Sałatka z figami


Jesienna sałatka z figami i serem brie musi znaleźć się na Waszych stołach o tej porze roku. Jej podstawą są figi oraz dressing miodowo-musztardowy. Sałatka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak podać ją od razu po przygotowaniu. Smaki rozkładają się zupełnie inaczej. Karmelizowane figi i smażony ser to świetny sposób na jesienną sałatkę. Do tego lampka wina i kawałek bagietki = poezja smaku!

sałatka z kozim serem i figami

Przepis autorski

SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 garści ulubionej mieszanki sałat (u mnie mix sałat, ok. 150g)
3-4 figi
kilka suszonych pomidorów
150g sera brie (może być też kozi)
kilkanaście orzechów macadamia (lub innych ulubionych, ewentualnie podprażonych ziaren słonecznika)

Na talerzu układamy sałatę. Dodajemy suszone pomidory. Na patelni grillowej podgrzewamy ser i przekładamy na talerz. Orzechy podprażamy na suchej patelni i przesypujemy do sałatki, a następnie na tą samą patelnię wlewamy gotowy dressing i podgrzewamy na małym ogniu. Dorzucamy pokrojone figi i chwilę trzymamy w cieple. Przekładamy figi do sałatki i polewamy ciepłym sosem z patelni.

DRESSING:
2 łyżki miodu
1 łyżka glassy balsamicznej (u mnie malinowa Monini)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz

Łączymy miód z glassą, oliwą, sokiem z cytryny i musztardą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Bon Appétit!

sałatka z karmelizowanymi figami

sałatka z figami i serem kozim


2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com