wtorek, 23 czerwca 2015

Płatki jaglane na mleku z truskawkami

Płatki jaglane jak gotowac
Płatki jaglane na mleku z truskawkami

Płatki jaglane na mleku jem najczęściej zimową porą z dodatkiem bananów, jagód w syropie, dżemu morelowego lub frużeliny wiśniowej. Bardzo odpowiada mi ich smak oraz konsystencja, przypominająca budyń. To dobra alternatywa dla owsianki, którą jadam bardzo często. Możecie traktować je jako śniadanie (z owocami dość pożywne!), ale również tak przygotowane stanowią pyszny i lekki deser. Do moich płatków dodaję obecnie mus truskawkowy i kawałki tych owoców. Pewnie, kiedy skończy się sezon truskawkowy wybiorę jagody i maliny. Sami zdecydujcie, jakie owoce pasują Wam najbardziej :-)
Warto przekonać się do płatków jaglanych, ponieważ jako produkt zbożowy zawierają cenne witaminy z grupy B, a także wiele innych składników, które pozytywnie odziaływują nasz organizm i wygląd skóry i włosów. Stanowią bardzo dobre i łatwo przyswajalne zródło białka roślinnego, usuwają toksyny z naszego organizmu oraz wzmacniają go.

Płatki jaglane na mleku przepis

Przepis własny

SKŁADNIKI:
szklanka mleka
3 pełne łyżki płatków jaglanych
szczypta soli
łyżeczka cukru/miodu lub ksylitol
szczypta cynamonu

oraz:
pół szklanki truskawek
1 łyżeczka cukru pudru

W rondelku gotujemy mleko i dosypujemy płatki oraz sól i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieją i co jakiś czas mieszamy (trwa to ok. 2-3 minuty). Jeśli dosładzamy miodem lub ksylitolem to robimy to już na samym końcu. Doprawiamy cynamonem.
Truskawki blenderujemy  z cukrem pudrem na mus.
Przekładamy płatki do miseczki (są gęste jak budyń) i polewamy sosem truskawkowym. Dekorujemy wedle uznania. Ja wybrałam truskawkę, plasterki banana i rurkę waflową.
PS. Sosu truskawkowego daje o wiele więcej, jednak na zdjęciach nie wyglądałoby to apetycznie :-)

Bon Appétit!

Płatki jaglane przepis

2 komentarze:

  1. Płatki jaglane są pyszne.Zwłaszcza na mleku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo chetnie jadam takie platki a truskawkami tez bym nie pogardziła..

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com