piątek, 27 lutego 2015

Comber-pijane ciasto czekoladowe

Ciasto comber
Comber-pijane ciasto czekoladowe

Comber, czyli pijane ciasto czekoladowe a'la murzynek. Dziwna nazwa, jednak przykuwa uwagę. To bardzo proste ciasto jest naprawdę pyszne. Zawiera w sobie tyle ponczu, co nie jeden tort. 
I to chyba właśnie sprawia, że tak smakuje. To propozycja na ciasto do popołudniowej herbaty. Mała keksówka jest wystarczająca dla 3 osób na 2 dni, bo ciasto zachowuje świeżość.



Ciasto nasączone ponczem

Przepis z zeszytu mamy

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
250g masła
3 łyżki kakao
3 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki wody

PONCZ:
1,5 szklanki mocnej herbaty (parzę dwie torebki herbaty i dobrze studzę)
kieliszek wiśniówki lub ciut więcej
pół szklanki wódki
2-3 łyżki soku z wiśni konfiturowych (opcjonalnie)

Wszystkie składniki ponczu mieszamy i odstawiamy.

oraz:
1 łyżka masła do polewy
2 łyżki kakao
wiśnie konfiturowe (użyłam własnej produkcji)

KEKSÓWKA o dł. 24 cm wyłożona papierem do pieczenia

W rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, kakao i wodą. Gotujemy do rozpuszczenia składników. Z masy odlewamy ok. 1/2 kubka do polewy i odstawiamy.
Masę w rondelku studzimy.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Mąkę przesiewamy z proszkiem.
Do masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku i mieszamy intensywnie łyżką. Wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia składników (masa będzie gęsta). Na końcu dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia.
Przekładamy do foremki i wygładzamy. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy całkowicie.
Po wystudzeniu nakłuwamy ciasto wykałaczką na całej powierzchni. Nie wyjmujemy z foremki!
Nasączamy powoli ponczem. Ciasto bardzo dobrze go wchłania.

Odłożoną wcześniej polewę podgrzewamy, dodając do niej łyżkę masła i kakao. Mieszamy, aż będzie jednolita i polewamy nią ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie. Odstawiamy na całą noc, aż smaki w cieście przegryzą się. Wtedy smakuje najlepiej!

Bon Appétit!

Comber-ciasto

Comber, ciasto kakaowe


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta z dodatkiem alkoholu-super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto tylko dla dorosłych, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto zrobię na pewno jeszcze przed świętami. Wygląda fantastycznie i zapewne smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com