środa, 22 października 2014

Zupa dyniowo-marchewkowa z boczkiem

Zupa dyniowo-marchewkowa z boczkiem szybka i prosta

Najprostsza z zup dyniowych na blogu. Z dodatkiem marchewki, a dla sytości dania z dodatkiem wytopionego boczku. Ta zupa na pewno Wam posmakuje, nasyci i rozgrzeje w jesienno-zimowe dni.
Do zupy podałam grzanki zrobione równie szybko, bowiem na patelni po wytopieniu boczku. Natarłam kromki bułki czosnkiem i posypałam suszoną bazylią. Nie było potrzeby użycia tłuszczu. Jak więc widzicie nie ma prostszego sposobu na pyszny, jesienny obiad.

Zupa dyniowa z boczkiem

Przepis własny

SKŁADNIKI:
700-800g dyni (obranej ze skórki i wydrążonej z pestek)
1 duża marchew
1 cebula
3 ząbki czosnku
3/4 l wody (lub bulionu warzywnego)
4 plastry boczku
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki cynamonu
duża szczypta płatków chili
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

oraz:
kilka kromek bagietki, chleba lub bułki
1 ząbek czosnku
szczypta suszonej bazylii

Siekamy czosnek, cebulę i szklimy w rozgrzanym garnku z oliwą. Dodajemy pokrojoną dynię oraz pokrojoną marchew i wlewamy wodę. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut. 
W międzyczasie kroimy boczek w grubą kostkę i wytapiamy na patelni.
Na drugiej suchej patelni prażymy pestki z dyni (lub przygotowujemy je wcześniej,  a potem wytapiamy boczek).
Zupę miksujemy, dodajemy boczek wraz z tłuszczem (część zostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, cukrem, octem balsamicznym. 
Zupę podajemy z grzankami.
Kromki bagietki nacieramy czosnkiem, posypujemy suszoną bazylią i układamy na patelni po boczku. Rumienimy z dwóch stron przez krótką chwilę. 
Zupę dekorujemy pestkami z dyni, boczkiem i kilkoma kroplami oliwy.

Bon Appétit!

Przepis na zupę dyniową krem

3 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com