piątek, 28 czerwca 2013

Krewetki z grilla

Jeśli lubicie grillować ten przepis będzie dla Was idealny!Uwielbiam takie letnie jedzenie w ogrodzie. To może być cokolwiek, ale liczy się atmosfera, miłe okoliczności przyrody i ludzie z którymi przebywamy.  I jeszcze ten śpiew ptaków...
Ale że prawdziwe doznania przynosi jedzenie coś trzeba przekąsić. Takie małe co nieco proponuję dziś, czyli grillowane krewetki marynowane w oliwie z dodatkiem skórki cytrynowej, a do nich crostini, czyli małe grzanki z pesto z rukolii.



Pomysł własny

SKŁADNIKI:
kilkanaście krewetek (dowolna ilość)
oliwa z oliwek +skórka z cytryny (użyłam oliwy Bios)

oraz:
kilka kromek bagietki
pesto z rukolii (np. Monini)
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do skropienia krewetek

Krewetki oczyścić i namoczyć w zimnej wodzie na ok. 30 minut. Wypłukać, osuszyć, oderwać czółka. Polać oliwą cytrynową, zetrzeć skórkę z cytryny i odstawić na godzinę do zamarynowania.
Kromki pieczywa natrzeć czosnkiem i posmarować pesto. Opiekać na grillu zarówno krewetki jak i crostini.
Gotowe krewetki skropić oliwą z oliwek i podawać.


Bon Appétit!




Wpis promocyjny


5 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com